Ужасяващите кадри се разпространяват от края на изминалата седмица: улици в

...
Ужасяващите кадри се разпространяват от края на изминалата седмица: улици в
Коментари Харесай

Дойче веле: Истински ли са труповете в Буча - проверка на фактите


Ужасяващите фрагменти се популяризират от края на миналата седмица: улици в град Буча, покрай Киев, са осеяни с трупове. Жертвите не носят униформи, а някои от тях са с вързани ръце. След като на 2 април беше оповестен снимков и видео материал на украинската войска, журналисти от целия свят също отразиха зверствата в Буча. 
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 3787
В същото време в обществените мрежи се популяризира разпалваното от Русия скандално обвиняване, че всичко е просто инсценирано. В Telegram съветското Министерство на защитата написа, че видеоклиповете от Буча са " инсценировка и провокация ". Руското посолство в Германия се причислява към това изказване и заявява, че фотосите и видеоклиповете от Буча са " следващата режисура на киевския режим за пред западните медии ". А говорителката на съветското Министерство на външните работи Мария Захарова дори е уверена, че САЩ и НАТО са " поръчали " записите, с цел да хвърлят виновността върху Русия. 

" Единият мъртвец мърда ръката си, а другият се изправя "

Нито една от съветските институции обаче не дава доказателства за тези изказвания. А проруски профили в обществените мрежи развиват следната доктрина: труповете въобще не са същински, това са актьори, всичко е една огромна неистина. За " доказателство " служи един видеоклип от Буча, за който потребител твърди, че " трупът вдясно мърда ръката си ". А друг пише саркастично: " Трупове по улиците... Но почакайте, един от тях подвига ръката си. А различен внезапно се изправя. Какво се случва тук в реалност? ".

Само че във въпросното видео нито се вижда мъртвец, който да подвига ръката си, нито пък някой ненадейно се изправя. Проверихме и двете изказвания и открихме мястото, на което е сниман видеоклипът. Това е улица " Яблунска " в южната част на град Буча. На кадри от Гугъл Streetview от 2015 година някои сгради от видеоклипа могат да бъдат разпознати, макар че от този момент насам там явно са били издигнати още постройки. Конвоят, от който е сниман видеоклипът, се е движил на североизток. В първото от цитираните нагоре изказвания за видеото се споделя, че един от труповете подвига ръката си. Има се предвид едно от телата в дясната част на улицата, по която се движи конвоят. На пръв взор фактически като че ли нещо помръдва, когато автомобилът се доближава към тялото. Но това не е ръката му.

Извършеният от нас видеоанализ демонстрира, че става дума за един тип зрителна машинация, подбудена от капка дъжд на предното стъкло на автомобила, от който е снимано видеото. Именно тази капка, която вятърът плъзга нагоре по стъклото, основава усещането за някакво придвижване. В друга версия на клипа с по-добра резолюция ясно се вижда, че това е капка вода, а не мърдаща ръка. 

Второто изказване се отнася до друго тяло, около което минава автомобилът от конвоя. Твърди се, че в огледалото за назад виждане може за момент да се види по какъв начин трупът се изправя, откакто конвоят го подминава. Но и това не дава отговор на истината. Нашият видеоанализ откри, че тялото продължава да лежи на земята без да помръдва. Външните огледала за назад виждане нормално са изкривени, заради което зрителното поле също наподобява накриво. Това, в композиция с придвижването на транспортното средство и на самата камера, изяснява за какво се основава това усещане. Забавено възпроизвеждане на видеото демонстрира, че и в отражението на огледалото за назад виждане тялото продължава да лежи на земята.  

Разследване на " Ню Йорк Таймс "  разкрива и това: сателитни фотоси на американската компания " Maxar "  показват, че труповете са лежали на улица " Яблунска " още на 19 март, а някои от тях даже по-рано - от 11 март насам. При съпоставяне на сателитните фотоси от 19 март и разпространения на 2 април видеоклип излиза наяве, че и в двата случая телата лежат на безусловно същите места по улицата. Така тези изображения опровергават съветските изказвания, че труповете са се появили в Буча едвам след изтеглянето на съветската войска на 30 март.

Не е за първи път

Това не е първият случай от войната в Украйна, в който съветските управляващи отхвърлят хипотетични военни закононарушения, окачествявайки доказателствата за тях като подправени. Така да вземем за пример нападението против родилната клиника в Мариупол беше несъмнено като " режисура "  от непрекъснатия представител на Русия в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, както и от други представители на режима в Москва. При това нападението в Мариупол е в детайли документирано, а съветското държавно управление по този начин и не представи доказателства за изказванията, че ставало дума за инсценировка.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР